Auditoría SEO tienda online

Com fer una auditoria SEO de la teva botiga online? (I)

Avui comencem amb una sèrie d’articles en els quals parlarem en detall de SEO per a botigues online. Concretament, t’explicarem com fer una auditoria SEO de la teva botiga online que et permeti saber en quin punt et trobes i com pots començar a treballar per millorar el posicionament a Google del teu eCommerce. Som-hi!

Indexació

En primer lloc, el que farem és analitzar quin contingut de la nostra web té indexat Google i com el té indexat. És a dir, anem a investigar quines pàgines surten a Google i amb quins títols i descripcions ho fan. Això és bàsic perquè pot ser que Google tingui indexades pàgines que no ens interessa que indexi o que els títols i/o les descripcions no siguin els adequats per atraure tràfic cap a la nostra pàgina.

Auditoria SEO indexación

Per fer aquesta anàlisi podem fer servir eines com Screaming Frog o Google Search Console, però nosaltres t’indicarem com fer-ho d’una manera molt més senzilla.

Anirem a Google i a la caixa de cerca posarem:

site:dominidelatevabotiga.com

Fent això tindrem un llistat de totes les pàgines de la nostra botiga online que Google té indexades.

A partir d’aquí hauràs de comprovar, d’una banda, que el contingut realment important de la teva botiga (fitxes de producte, categories, …) aparegui indexat i, d’altra banda, que no hi hagi indexades pàgines poc rellevants, buides o que tornin un error.

Per exemple, pàgines com l’Avís Legal, la Política de Cookies o l’Atenció al client no té sentit que estiguin indexades ja que ningú va a buscar-les a Google. A més són pàgines que sovint són molt similars (en alguns casos calcades) a les d’altres pàgines web, cosa que farà que Google ens les marqui com a contingut duplicat i no ens farà cap favor.

Un cop feta la selecció, hauràs de desindexar les pàgines que no hagin d’aparèixer a Google. D’una banda les hauràs de bloquejar en el fitxer robots.txt i, d’altra banda, hauràs de demanar a Google que les elimini a través de la secció d’eliminació d’URLs de Google Search Console (en posts posteriors ja entrarem en detall en aquest tema, no et preocupis).

Títols SEO

Una de les mètriques més importants que tenim és el que anomenem CTR (clic through rate). El CTR ens diu el número de clics que aconseguim per cada 100 impressions (vegades que la nostra pàgina es mostra en els resultats de cerca). És a dir, si tenim un CTR del 20% vol dir que de cada 100 vegades que la nostra pàgina apareix en els resultats de cerca aconsegueix 20 clics per part dels usuaris. Com et pots imaginar com més alt sigui aquest percentatge millor ja que, a part de rebre més tràfic, Google ho interpreta com que la teva pàgina és rellevant per a la cerca que fa l’usuari i te la posiciona millor.

I per què t’expliquem això? Doncs perquè està estudiat que el títol SEO és una de les coses que més influeix en el CTR, per tant el millor serà que el treballem bé.

Com optimitzar els títols de les pàgines teva botiga online?

 • Cada títol ha de ser únic, és a dir no s’ha de repetir en cap altra pàgina de la botiga.
 • Ha d’incloure la teva paraula clau principal (si és al principi millor que millor) i, si és possible i no queda forçat, alguns sinònims o paraules clau secundàries (però sobretot sense passar-te, que es vegi natural)
 • Ha de tenir “ganxo”. És a dir, ha de ser prou atractiu com per fer que els usuaris facin clic per visitar la teva botiga.
 • Ha de tenir la mida adequada. Tot i que Google no mesura la grandària dels títols en caràcters sinó en píxels (i a més varia les mides en ordinadors, mòbils i tablets), segons diversos estudis sembla que podem agafar com a referència la mesura màxima de 70 caràcters (o 600 píxels). Això vol dir que si et passes d’aquesta mida Google mostrarà el títol amb (…) al final, i està demostrat que això influeix negativament en el nombre de clics que s’aconsegueixen.
 • Si la teva marca és bastant coneguda el millor és que la incloguis en el títol, col·locant-la al final.
 • Si et queda espai, i és informació rellevant en el teu sector, és bo que incloguis destacats del tipus “Enviaments gratis”, “Entrega en 24 hores”, …

Com probablement tinguis moltes pàgines a optimitzar, aquesta tasca et portarà temps. No t’atabalis, comença per les pàgines més rellevants i ves fent a poc a poc.

Per exemple, una de les primeres pàgines que hauràs d’optimitzar és la d’inici, ja que el títol SEO d’aquesta pàgina és un dels més importants. Treballa’l bé i posa-hi les teves millors paraules clau genèriques, les que millor et descriguin.

URL

L’adreça (URL) de les teves pàgines també juga el seu paper en el SEO. Google no vol URLs llarguíssimes, complexes i confuses per als usuaris:

https://dominidelatevabotiga.com/B001G5ZTLS/ref=sr_1_5?s=foto&ie=UTF8&qid=1365525726&sr=1-5

Sinó que prefereix les anomenades URL amigables:

https://dominidelatevabotiga.com/rellotges-dona/casio/model-x-waterproff-234/

Per què? Doncs perquè les URL que contenen paraules rellevants per al contingut i l’estructura del lloc web resulten més atractives, fàcils d’entendre i de recordar per als visitants. I com Google sempre vol el millor per a l’usuari… ja tens la resposta.

Per a una botiga online l’ideal és seguir una estructura del tipus:

https://dominidelatevabotiga.com/categoria/nom-del-producte/

Tant si tens la botiga en WordPress (WooCommerce) com en PrestaShop, tens l’opció de definir les URL de cadascuna de les teves pàgines, així que val la pena que li dediquis una mica de temps a aquest apartat i les treballis a consciència.

Normalment PrestaShop inclou un número a les URL (és l’ID de producte), que si vols pots eliminar utilitzant algun mòdul del tipus Advanced SEO friendly URL o qualsevol altre. Però no t’obsessionis amb això perquè pots posicionar perfectament bé la teva botiga online sense necessitat d’eliminar cap ID, així que no et preocupis.

IMPORTANT!

 • Si les URL de la teva botiga comencen per http:// enlloc de per https:// necessites un certificat de seguretat, actualment indispensable per a qualsevol botiga online. Trobaràs més informació sobre això a l’article “Què és un certificat SSL i per què és important per a la teva botiga online?
 • Si no tens coneixements tècnics suficients com per fer redireccions 301 no facis cap canvi a les URL ja existents de la teva botiga online. jSi ho fessis les URL antigues que ja estan indexades a Google deixarien de funcionar i seria pitjor per al teu posicionament.

Com optimitzar les teves URL per SEO

 • La teva URL ha d’indicar el contingut principal de la pàgina o el producte.
 • Intenta incloure la/es paraula/es clau principal/s que vols utilitzar a la pàgina (com sempre, sense abusar!)
 • Si no és indispensable evita utilitzar dates o números
 • No incloguis símbols com accents, “ç”, “ñ”, etc.
 • Tret que sigui necessari, no incloguis paràmetres estranys com “dominidelatevabotiga.com/p=213?&var”
 • Evita incloure l’extensió de l’arxiu (index.html, index.php, etc.)
 • No incloguis paraules “buides” del tipus “de”, “a”, “per”, etc. Tot i que no és un tema que influeixi en el posicionament, eliminar-les és millor per als usuaris.
 • Separa les teves paraules amb guions mitjos “-“. Per exemple per “Comprar rellotges casio dona” posa “comprar-rellotges-casio-dona”.
 • Intenta escriure les URL sempre en minúscules, resulten més llegibles i fàcils d’escriure per als usuaris.

Meta descripcions

I arriba el torn de les meta descripcions, un altre dels elements que més influeix en el CTR.

La meta descripció no és més que una etiqueta HTML que serveix per descriure el contingut de la pàgina als cercadors i, habitualment, es mostra en els resultats de cerca com la descripció de la pàgina. I diem “habitualment” perquè encara que Google acostuma a utilitzar-la no és segur que ho faci. Per al cercador no és més que un suggeriment, si ell creu que per als usuaris és millor fer servir part del text que hi ha a la teva pàgina ignorarà la teva meta descripció. T’avisem perquè no et sorprenguis ni creguis que has fet res malament si al final veus la teva pàgina en els resultats de cerca amb un text de descripció diferent al que tu has creat.

Dit això …

Com pots fer optimizar per SEO la meta descripció de cada pàgina de la botiga?

 • Igual que amb els títols, fes una meta descripció única i original per a cada pàgina. No en dupliquis ni una.
 • Intenta que sigui específica i descrigui bé el contingut que els usuaris es trobaran si fan clic i visiten la teva pàgina.
 • Inclou paraules clau i, sempre que puguis, alguna crida a l’acció.
 • Mira que sigui atractiva per a l’usuari, que el convenci de que a la teva pàgina trobarà el que està buscant.
 • Cuida la mida. Aquí passa el mateix que amb els títols, no hi ha una mida fixada per Google. A més en el cas de les meta descripcions el cercador les genera dinàmicament, fent-les més o menys llargues en funció del que consideri que és millor per satisfer la consulta de l’usuari, de manera que el tema de la mida és una mica més complicat que en els títols. Tot i així, de moment et recomanem que agafis com mida de referència 156 caràcters, que és la mesura que hem utilitzat fins ara i ha funcionat bé.
 • Si Google decideix no mostrar la teva meta descripció, canvia-la basant-te en la que Google ha triat i força que indexi la pàgina de nou.
 • Les meta descripcions accepten emoticones, si les fas servir sense abusar et poden ajudar a destacar entre els resultats de cerca.

Mira la diferència entre treballar o no la meta descripció:

SEO meta descripcion

SEO meta descripcion optimizada

A quin resultat faries clic? Doncs ja saps el que has de fer a la teva pàgina!

Rich snippets (Fragments enriquits)

Encara que ja entrarem en detall en aquest tema més endavant, segur que t’hauràs fixat que quan fas una cerca alguns resultats apareixen amb imatges, estrelletes, preus, … són els anomenats fragments enriquits (rich snippets en anglès) i, ben utilitzats, et poden ajudar molt a destacar entre els resultats de cerca i a obtenir més clics.

SEO Rich snippets fragments enriquits

Tota manera, no ens preocupem d’això ara. De moment centrem-nos en optimitzar títols, URL i meta descripcions. Per fer-ho et recomanem que t’ajudis amb SEOmofo , una molt bona eina online que simula com es veurà la teva pàgina en els resultats de Google en funció del títol, la descripció i l’URL de la pàgina que li hagis posat.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.