wordpress 5.0

¿Actualitzar o no actualitzar a WordPress 5.0?

Si tens la botiga online creada amb WordPress (és a dir, utilitzes WooCommerce), t’hauràs adonat que t’ha sortit un avís indicant-te que la versió de WordPress 5.0 està disponible i et dóna l’opció de actualitzar-la.

Abans d’entrar en detall, com l’actualització no és automàtica i no hi ha cap motiu, per ara, pel que hagis de començar a treballar amb la nova versió, et recomanem que NO actualitzis la botiga. Especialment si:

– Estàs en plena campanya de Nadal o en temporada alta

– No ets expert en WordPress

Ara t’explicarem els motius.

Si tot i així decideixes actualitzar, assegura’t de tenir una còpia de seguretat completa de la teva web per si necessites tornar enrere.

Gutenberg, el nou editor en blocs

Gutenberg, el nou editor

La principal novetat que incorpora WordPress 5.0 és el nou editor Gutenberg, un editor de contingut que treballa amb blocs i que canvia, radicalment, la manera de treballar respecte a l’editor clàssic.

És molt possible que coneguis plugins com Visual Composer, Elementor o Divi, entre d’altres. Aquests són maquetadors visuals que et permeten crear pàgines personalitzades basades en blocs de contingut (imatges, textos, taules, títols, etc.). Gutenberg funciona amb la mateixa filosofia, per la qual cosa et permet crear els teus propis blocs i reutilitzar-los per a totes les teves publicacions. A més és molt visual i fàcil d’utilitzar, amb una corba d’aprenentatge bastant curta.

I si no vull utilitzar Gutenberg?

WordPress dóna la possibilitat als seus usuaris de recuperar l’editor clàssic a través d’un plugin descarregable, el Classic Editor, assegurant la seva compatibilitat amb futures versions fins al 2021.

En el cas que vulguis actualitzar a la nova versió, el podràs utilitzar conjuntament amb Gutenberg mentre et vas familiaritzant ell.

Compatibilitat amb altres plugins

El problema principal amb aquesta actualització a WordPress 5.0 és que molts dels plugins que funcionen perfectament fins a la versió anterior, deixaran de funcionar fins que els seus desenvolupadors facin les actualitzacions corresponents. I aquí és on comencen els problemes.

Si utilitzes plugins com WPML o Page Builder, els seus creadors ja han avisat que encara no són 100% compatibles. Fins i tot recomanen, igual que nosaltres, que no actualitzis fins a, almenys, finals de gener del 2019. Amb aquest temps s’espera que la nova versió sigui més estable i puguin actualitzar correctament els seus plugins perquè els problemes no recaiguin en la banda dels usuaris.

No obstant això, altres plugins importants com Akismet, Contact Form 7 o de Yoast SEO, ja han confirmat que són completament compatibles.

Com puc saber si els meus plugins són compatibles o no?

Per comprovar la compatibilitat dels teus plugins, la millor opció és visitar el web oficial del plugin i verificar si n’informa.

Una altra de les opcions és anar directament al repositori oficial de WordPress i comprovar si s’han realitzat les proves fins a la versió 5.0.

En cas de tenir plugins de pagament, el seu desenvolupador probablement ja t’hagi informat sobre la compatibilitat. En cas que no sigui així, no dubtis a posar-te en contacte amb ell i preguntar.

Hi ha més canvis en WordPress 5.0 a part de Gutenberg?

Sí, hi ha més novetats en aquesta versió, però no són tan rellevants com Gutenberg. No obstant això, te les anomenem a continuació:

– Nou tema Twenty Nineteen preparat per treballar amb Gutenberg i els seus blocs.

– Suport per a PHP 7.3. A més, des de WordPress recomanen treballar amb aquesta versió de PHP.

– Cinc noves etiquetes per a tipus de publicacions personalitzades (Custom Post Types)

– Millores en l’API REST de WordPress.

– Millores en seguretat i usabilitat.

– Altres millores menors.

 

Si necessites ajuda o vols que fem nosaltres l’actualització de la teva botiga online WordPress, no dubtis a contactar-nos.

Auditoria SEO II

Com fer una auditoria SEO de la teva botiga online? (II)

Avui reprenem el tema que vam iniciar fa un parell de setmanes sobre com realitzar una auditoria SEO de la teva botiga online. Si fem memòria recordarem que en aquell primer post vam estar parlant de la indexació, és a dir, de com apareixien les diferents pàgines del nostre web indexades a Google, i ens vam centrar en analitzar els títols, les URL i les metadescripciones.

Seguint amb la nostra anàlisi, anem a veure ara com anem de contingut duplicat, errors 404, robots.txt  i enllaços.

Duplicitats

Un dels problemes més habituals de les botigues online és que tenen moltíssim contingut duplicat. Per exemple, molts de vosaltres agafeu la descripció dels productes tal qual apareix a la web del proveïdor i això no us va gens bé a nivell de SEO. Per què? Doncs perquè a Google no li agrada el contingut duplicat, ho vol tot original. Si detecta que el vostre contingut és idèntic al d’una altra pàgina, el que farà és mostrar primer la URL de més antiguitat ja que interpretarà que aquesta és la que té el contingut original. Amb la qual cosa, si còpies les descripcions del teu proveïdor, quina URL creus que ensenyarà abans Google, la teva o la del proveïdor? La del proveïdor, òbviament.

Doncs ja saps, res de copiar les descripcions de producte! Sigues una mica més creatiu i Google t’ho premiarà.

Un altre error habitual en aquest sentit és el contingut duplicat dins de la mateixa botiga online, cosa que tampoc afavoreix al posicionament. Fes descripcions de producte ben diferents unes de les altres perquè Google vegi la varietat i riquesa de contingut a la teva web.

Per analitzar aquest tema de contingut duplicat pots fer servir eines com Siteliner o Safecont.

Errors 404

Una altra cosa que hem de mirar molt bé són les pàgines que apareixen a Google i retornen un error quan l’usuari fa clic en el resultat. Això passa quan, per exemple, tenim un producte descatalogat i l’eliminem sense posar cap redirecció cap a una altra pàgina relacionada. El producte segueix indexat a Google, pel que si un usuari fa clic en ell li sortirà una pàgina d’error.

Per comprovar les pàgines indexades que retornen un error 404, podem utilitzar Google Search Console, que et donarà un històric dels últims 3 mesos.

Un cop detectades, pots desindexar-les directament, o bé deixar-les i posar la redirecció corresponent per a què, quan l’usuari faci clic en el resultat, vagi a una pàgina relacionada amb el producte que estava buscant.

robots.txt

És super important tenir ben configurat el fitxer robots.txt, ja que permetrà que la teva web sigui correctament indexada pels cercadors, t’ajudarà a bloquejar directoris per temes de seguretat, a bloquejar URLs dinàmiques i a indicar a Google on es troba el mapa del web .

En una botiga online és molt habitual que per cada filtre de cerca que tinguis (color, talla, preu …) es generi un URL diferent (les anomenades URLs dinàmiques). En aquests casos convé indicar en l’arxiu robots.txt que les URLs generades a partir dels diferents filtres no s’indexin, ja que com els productes sempre són els mateixos seria considerat per Google com a contingut duplicat.

Enllaços

Encara que s’ha parlat molt sobre que Google deixaria de donar tanta importància als enllaços, per ara segueixen sent d’allò més important a nivell de SEO.

Perquè ens entenguem, que un web posi un enllaç cap a la nostra botiga serà interpretat per Google com una “recomanació”. Amb el que si aconseguim que webs de la nostra mateixa temàtica o webs amb molta autoritat (premsa per exemple) ens enllacin, el nostre posicionament millorarà.

Aquest és un dels motius pels quals és recomanable posar un bloc a la nostra botiga virtual, ja que gairebé mai ens trobarem que altres web enllacin cap a una fitxa de producte, però sí que ho poden fer amb més facilitat cap a un dels nostres posts.

Per analitzar els enllaços d’altres pàgines cap a la nostra web podem utilitzar eines com Ahrefs o Majestic (ambdues de pagament), o RankSignals (gratuïta). Si veiem que hi ha enllaços extranys de pàgines que no tenen res a veure amb la nostra, el millor és desautoritzar-los a través de  Google Search Console. És a dir, no eliminarem l’enllaç però li direm a Google que no el tingui en compte.

Encara que per ser penalitzats per tenir aquest tipus d’enllaços, considerats com enllaços escombraria, realment n’hem de tenir moltíssims és important fer-ne el seguiment.

Tenir molta quantitat d’enllaços escombraria és habitual en els casos en què els enllaços s’han aconseguit a través d’agències de dubtosa credibilitat, ja que el que fan és comprar centenars d’enllaços d’aquest tipus i enfonsar-nos en la misèria pel que fa a posicionament … no et deixis enganyar amb això! La qualitat sempre és més important que la quantitat.

Una altra cosa que podem fer és investigar els enllaços de la competència, ja que potser en descobrim alguns que nosaltres també podríem aconseguir per a la nostra botiga.

Així mateix, els enllaços interns també són importants perquè és una manera de dir-li a Google quines són les pàgines més rellevants de la nostra web. En aquest sentit, hem d’assegurar que les pàgines principals de la nostra web estan sent ben enllaces per altres pàgines del nostre mateix domini.

Amb Google Search Console també podem fer una bona anàlisi dels enllaços, així com mirar quins són els “anchor text” més utilitzats per enllaçar-nos (és a dir, les paraules que s’utilitzen per posar un enllaç cap a la nostra web), si s’utilitzen paraules clau, si es posa la nostra URL o es posa “clic aquí” …

I finalment és important veure si tenim enllaços trencats. Per investigar-ho podem fer servir l’eina brokenlinkcheck.com, i en cas de detectar-ne alguns haurem de reparar-los.

 

En el proper post acabarem la nostra auditoria SEO analitzant la rellevància i usabilitat de la nostra botiga, la velocitat, la versió mòbil i l’optimització de continguts per SEO. No t’ho perdis!

Velocidad carga tienda prestashop

Com optimitzar la velocitat de càrrega de la teva botiga PrestaShop 1.7

Una de les coses que més té en compte Google a l’hora de posicionar la nostra botiga online és l’experiència d’usuari. Segons diferents estudis, la meitat dels usuaris de la nostra botiga l’abandonarà si el temps de càrrega de la pàgina és superior a 3 segons, per tant l’optimització de la nostra botiga és importantíssima.

En aquest article et donarem diversos consells bàsics perquè optimitzis la botiga PrestaShop i aconsegueixis una bona velocitat de càrrega.

Actualitzacions al dia

No només pel rendiment, sinó també per seguretat, és important que tinguis sempre l’última versió disponible de PrestaShop. Al nostre blog tens un article que t’indica els passos a seguir per actualitzar la botiga.

Actualizaciones Prestashop

Mòduls fora

PrestaShop ve molt complet de sèrie. Tant que, segurament, no faràs servir ni la meitat dels mòduls que vénen activats per defecte, la qual cosa farà que la botiga sigui més pesada del que hauria de ser i penalitzarà la velocitat de càrrega.

El millor que pots fer és desactivar tots els mòduls que no vagis a utilitzar per alleugerir la web i fer que funcioni més ràpid. Per exemple, pots desactivar els mòduls d’estadístiques sobre dades que pots obtenir amb serveis com Google Analytics.

Módulos y Servicios Prestashop

Per desactivar aquests mòduls, has de fer-ho a l’apartat Mòduls i Serveis de la secció Mòduls. Un cop allà, busca els mòduls que no vagis a utilitzar i deshabilita’ls, o desinstala’ls, segons les teves necessitats.

A part d’això, mantingues també actualitzats els mòduls que sí utilitzis per treballar sempre amb la seva última versió.

Optimitza les imatges i utilitza les justes

És aconsellable que no sobrecarreguis les fitxes dels teus productes amb més imatges de les necessàries. Si el producte té diversos colors, utilitza només una imatge per color i afegeix dos o tres més en el color que utilitzis com a principal. Afegir més de les necessàries farà que la pàgina del producte trigui més a carregar-se.

A més, intenta pujar-les en la mida màxima que necessitis, segons la teva plantilla, i deixa que Prestashop generi la resta de versions.

Imagenes ficha producto tienda online

També és aconsellable que modifiquis els paràmetres de generació d’imatges, dins l’apartat “Ajustes de imágenes”, a la secció de disseny, i baixis la compressió JPEG a un valor entre 60 i 70 i la compressió PNG a un entre 6 i 7. Recorda que les imatges en JPEG tenen un pes menor, de manera que és el format aconsellable, i no et donarà problemes amb altres mòduls, com el de Marca d’Aigua, en tenir major compatibilitat.

Optimizar imágenes tienda online prestashop

Activa la caché de Smarty

La caché és una espècie de memòria interna on s’emmagatzema informació perquè, en següents peticions al servidor, la resposta sigui més ràpida. A PrestaShop s’utilitza per guardar les pàgines que ja s’han renderitzat anteriorment, fent que aquestes es serveixin més ràpid (al no haver de regenerar de nou ja les té preparades per servir).

És una de les opcions més importants a l’hora de millorar el rendiment i s’ha d’activar sempre, especialment quan la nostra botiga entri en producció i després d’haver fet les proves i/o modificacions que hàgim hagut de realitzar sobre la nostra plantilla.

Per a això, dins de l’apartat Rendiment en la secció de Paràmetres Avançats, hem de tenir la següent configuració:

  • Compilació de plantilles: Never recompileu template files (Mai recompilar les plantilles)
  • Memòria cau: Sí
  • Tipus de caché: File System (Sistema d’arxius)
  • Esborrar la caché: Clear cache Everytime something has been modified (Eliminar la caché cada vegada que hi hagi hagut modificacions)

cache-smarty

Combina, comprimeix i “cachea

En aquest mateix apartat hi ha una altra opció que hem d’activar, la de CCC (Combinació, Compressió i Caché). Aquesta opció combina, minimitza i emmagatzema a la caché els arxius Javascript i CSS de la plantilla, reduint el nombre de peticions al servidor i millorant la descàrrega d’aquests arxius.

combina-comprime-y-cachea

És important que tinguis aquestes tres opcions activades ja que la minimització d’aquests arxius també millorarà sensiblement la velocitat de càrrega de la botiga, amb ella també ho farà l’experiència d’usuari i, conseqüentment, el posicionament a Google.

Aquests consells són els essencials per a qualsevol instal·lació de PrestaShop, però hi ha més opcions, configuracions i mòduls que poden millorar el rendiment de la teva web. Contacta amb nosaltres si vols que et fem una anàlisi de la botiga i et recomanem altres accions.

Avantatges de PrestaShop 1.7

PrestaShop 1.7, quins avantatges té?

Molts són els que, a data d’avui, segueixen treballant amb una de les millors versions de PrestaShop, la 1.6, però amb la data de fi de suport molt propera (tot i que fa poc s’ha anunciat que s’endarrereix fins al juny del 2019) comença a ser necessari plantejar-se fer el salt a la versió 1.7.

En un article anterior ja et vam explicar com actualitzar la teva botiga però, quins avantatges té treballar amb PrestaShop 1.7? En aquest article t’explicarem les bondats de la nova versió per tal que les tinguis presents a l’hora de migrar o muntar la teva botiga des de zero.

Canvi d’arquitectura a Symphony

Logo de Symphony

Fins ara, PrestaShop utilitzava el seu propi motor, però amb la creixent migració de projectes a aquest framework, com Drupal o Magento entre d’altres, PrestaShop s’ha pujat al carro i ha migrat a Symphony2, el qual ja és un avantatge important per sí mateix. Symphony, en paraules planeres, és una mena d’aplicació per crear llocs i aplicacions fàcilment. És molt conegut a Europa, cosa que li confereix una gran comunitat de suport. A més, el converteix en compatible amb PHP 7, cosa que també fa que millori en rendiment i seguretat.

Creació de productes més senzilla

Creación de productos

Fins ara, per introduir un producte, disposaves de fins a 12 pestanyes de configuració. Ara, només en necessitaràs 6 per fer el mateix, amb el que tardaràs menys temps en introduir el teu catàleg. A la pantalla principal podràs introduir la informació bàsica, preus, imatges, descripció i molt més, augmentant així la productivitat fent que crear o modificar un producte sigui molt més ràpid.

Adéu a les ID de producte!

Igual que en versions anteriors, pots activar (de fet, has d’activar) les URL amigables, però en aquesta ocasió desapareix l’ID de producte. A més, s’ha millorat la càrrega de la pàgina de producte, fent que aquesta sigui fins un 17% més ràpida en mostrar-se que abans. Canvis que, combinats, ens ajudaran segur en el nostre posicionament en buscadors.

Compres en un sol pas

Compra en 1 paso

Un altre dels punts que s’han simplificat és el procés de compra, fent que de 5 passos que s’havien de donar fins ara, només ens en faci falta 1, ajudant a que el procés de pagament sigui més curt i a que es perdin menys cistells de compra.

Simplificació del FrontEnd

Frontend de PrestaShop 1.7

Està clar que si volem definir la nova versió de PrestaShop, la paraula clau és simplificació. El disseny de la plantilla que ve per defecte també s’ha simplificat, fent que la navegació sigui més senzilla i millorant el rendiment. Però no només això, també s’ha tingut en compte la filosofia mobile first, quelcom primordial per millorar el SEO. A més, s’ha creat la figura de la plantilla fill, cosa que ja trobàvem en altres CMS i que aquí millorarà la creació de plantilles basades en la base sense tenir que modificar-la.

Un BackOffice més ben organitzat

S’han reorganitzat els diferents apartats, fent que les opcions de funcionalitats, com les opcions de clients, productes, comandes, etc., quedin separades de les més tècniques, com les de rendiment, permisos, seguretat, etc.

Optimització del nucli

S’han separat moltes funcionalitats que formaven part del nucli en mòduls independents, cosa que permet activar o desactivar el que sí que farem servir a la nostra botiga, aconseguint que el rendiment global millori substancialment, fet que ens ajudarà a posicionar la nostra botiga, optimitzarà la nostra feina en la gestió i podrem fer més en menys temps.

Mòduls millorats

I seguint el fil del punt anterior, els mòduls també s’han millorat, ja sigui en aspecte o amb noves funcionalitats, fent que la gestió de la botiga sigui més còmode, tant pels que ja tenen experiència com pels nouvinguts.

Millora del manteniment

En versions anteriors, PrestaShop recollia molta informació relacionada amb els clients, com la seva procedència, la navegació que realitzava per la nostra botiga, els cistells abandonats, etc. Informació molt valuosa si fem servir eines que ens permetin analitzar-la per poder treure conclusions sobre el comportament dels nostres clients i poder realitzar millores o oferir nous productes més adients a les seves necessitats. Però també es convertien en una quantitat de dades molt gran que, amb el pas del temps, ocupaven espai al nostre servidor, convertint-se en un problema amb el rendiment i dificultant la cerca d’informació útil. A PrestaShop 1.7 s’ha simplificat la gestió de les dades estadístiques i el seu esborrat.

Com pots veure, hi ha moltes millores que has de valorar a l’hora de triar un dels CMS més famosos en la creació de botigues online. A N2 Grup, valorem especialment la cura que s’ha posat en tot el relacionat amb el SEO i l’experiència d’usuari, així com en el seu rendiment, però si encara tens dubtes contacta amb nosaltres per a que puguem estudiar el teu cas i oferir-te el pla que millor s’adapti al teu projecte.

Auditoría SEO tienda online

Com fer una auditoria SEO de la teva botiga online? (I)

Avui comencem amb una sèrie d’articles en els quals parlarem en detall de SEO per a botigues online. Concretament, t’explicarem com fer una auditoria SEO de la teva botiga online que et permeti saber en quin punt et trobes i com pots començar a treballar per millorar el posicionament a Google del teu eCommerce. Som-hi! Llegir més

Actualitzar prestashop 1.6 a prestashop 1.7

Com actualizar Prestashop 1.6 a 1.7?

Fa unes setmanes, l’equip de PrestaShop va anunciar que el juny del 2019 deixaria de donar suport a la seva versió 1.6. Així doncs, si volem beneficiar-nos de les millores que es van implementant a la nostra plataforma d’eCommerce per excel·lència, el millor serà que comencem a treballar amb la versió més actual, la 1.7.

En la versió 1.7 hi ha hagut molts canvis, no només a nivell visual sinó també a nivell intern. Entre ells trobem, per exemple, l’adopció del framework PHP Symphony que li dóna més estabilitat, seguretat i velocitat; una plantilla per defecte totalment responsive, un back office més simple i ordenat; una secció de creació de productes molt més senzilla i completa; un procés de check out més ràpid … en definitiva, una versió més que millorada respecte a la 1.6.

Per aquest motiu, a l’article d’avui t’ensenyarem com actualitzar la teva botiga online PrestaShop de la versió 1.6 a la versió 1.7 sense morir en l’intent. Llegir més

SEO SEM per a botigues online

És millor el SEO o el SEM per aconseguir vendes a la teva botiga online?

Anem a suposar que ja tens creada la teva botiga online. Xulíssima, fantàstica, amb tots els productes pujats amb les seves descripcions i imatges, amb uns preus i unes promocions de llançament immillorables…tot llest per començar a vendre! Ara el que et fa falta són els clients, no? I per aconseguir clients què necessites? Visites, molt bé! I com aconseguiràs les visites?

Ajà! Aquest és l’autèntic quid de la qüestió. Aconseguir visites no és fàcil i requereix invertir-hi temps i diners. Per començar anem a explicar, molt breument, quines són les dues grans estratègies per aconseguir visites a la teva botiga online: SEO i SEM. Llegir més

Com esborrar les dades per defecte de Prestashop?

Si instal·les Prestashop i entres per primera vegada a la teva botiga online veuràs que, encara que tu no hagis introduït cap dada, ja conté diverses categories, productes, clients i comandes. Són dades d’exemple que Prestashop porta per defecte per a què et serveixin de guia per crear les fitxes de producte, veure com es mostren les comandes o quines dades veuràs dels clients reals a la botiga.

El més habitual és que, abans de començar, vulguis esborrar totes aquestes dades per començar totalment de zero. Especialment les dades de clients i comandes, que són les que et poden molestar més quan la botiga estigui realment en funcionament.

Per fer-ho et recomanem utilitzar el mòdul Prestashop Cleaner, encara que si tens coneixements tècnics també pots fer-ho manualment a través de la base de dades. Llegir més

Certificados de seguridad SSL para tiendas online

Què és un certificat SSL i per què és important per a la teva botiga online?

Un certificat SSL (Secure Socket Layer) serveix per aportar seguretat al visitant de la teva botiga online. És una manera de dir als teus clients que les seves dades a la teva botiga online estan segures perquè estàs utilitzant un protocol de seguretat que fa que aquestes viatgin per internet encriptades (o xifrades), amb la qual cosa ningú podrà llegir-les i fer-ne un mal ús.

Llegir més

woocommerce-o-prestashop

Prestashop o Woocommerce, quin escollir per a la teva botiga online?

Per fi t’has decidit a crear la botiga online! Et poses a investigar una mica i … Upps, comencen els dubtes! Una de les preguntes més freqüents acostuma a ser: és millor crear la botiga online amb Prestashop o WooCommerce? I la veritat és que la resposta no és tan directa com ens agradaria …

Per començar, explicarem breument en què consisteix cadascuna d’aquestes plataformes.

Llegir més