Auditoria SEO II

Com fer una auditoria SEO de la teva botiga online? (II)

Avui reprenem el tema que vam iniciar fa un parell de setmanes sobre com realitzar una auditoria SEO de la teva botiga online. Si fem memòria recordarem que en aquell primer post vam estar parlant de la indexació, és a dir, de com apareixien les diferents pàgines del nostre web indexades a Google, i ens vam centrar en analitzar els títols, les URL i les metadescripciones.

Seguint amb la nostra anàlisi, anem a veure ara com anem de contingut duplicat, errors 404, robots.txt  i enllaços.

Duplicitats

Un dels problemes més habituals de les botigues online és que tenen moltíssim contingut duplicat. Per exemple, molts de vosaltres agafeu la descripció dels productes tal qual apareix a la web del proveïdor i això no us va gens bé a nivell de SEO. Per què? Doncs perquè a Google no li agrada el contingut duplicat, ho vol tot original. Si detecta que el vostre contingut és idèntic al d’una altra pàgina, el que farà és mostrar primer la URL de més antiguitat ja que interpretarà que aquesta és la que té el contingut original. Amb la qual cosa, si còpies les descripcions del teu proveïdor, quina URL creus que ensenyarà abans Google, la teva o la del proveïdor? La del proveïdor, òbviament.

Doncs ja saps, res de copiar les descripcions de producte! Sigues una mica més creatiu i Google t’ho premiarà.

Un altre error habitual en aquest sentit és el contingut duplicat dins de la mateixa botiga online, cosa que tampoc afavoreix al posicionament. Fes descripcions de producte ben diferents unes de les altres perquè Google vegi la varietat i riquesa de contingut a la teva web.

Per analitzar aquest tema de contingut duplicat pots fer servir eines com Siteliner o Safecont.

Errors 404

Una altra cosa que hem de mirar molt bé són les pàgines que apareixen a Google i retornen un error quan l’usuari fa clic en el resultat. Això passa quan, per exemple, tenim un producte descatalogat i l’eliminem sense posar cap redirecció cap a una altra pàgina relacionada. El producte segueix indexat a Google, pel que si un usuari fa clic en ell li sortirà una pàgina d’error.

Per comprovar les pàgines indexades que retornen un error 404, podem utilitzar Google Search Console, que et donarà un històric dels últims 3 mesos.

Un cop detectades, pots desindexar-les directament, o bé deixar-les i posar la redirecció corresponent per a què, quan l’usuari faci clic en el resultat, vagi a una pàgina relacionada amb el producte que estava buscant.

robots.txt

És super important tenir ben configurat el fitxer robots.txt, ja que permetrà que la teva web sigui correctament indexada pels cercadors, t’ajudarà a bloquejar directoris per temes de seguretat, a bloquejar URLs dinàmiques i a indicar a Google on es troba el mapa del web .

En una botiga online és molt habitual que per cada filtre de cerca que tinguis (color, talla, preu …) es generi un URL diferent (les anomenades URLs dinàmiques). En aquests casos convé indicar en l’arxiu robots.txt que les URLs generades a partir dels diferents filtres no s’indexin, ja que com els productes sempre són els mateixos seria considerat per Google com a contingut duplicat.

Enllaços

Encara que s’ha parlat molt sobre que Google deixaria de donar tanta importància als enllaços, per ara segueixen sent d’allò més important a nivell de SEO.

Perquè ens entenguem, que un web posi un enllaç cap a la nostra botiga serà interpretat per Google com una “recomanació”. Amb el que si aconseguim que webs de la nostra mateixa temàtica o webs amb molta autoritat (premsa per exemple) ens enllacin, el nostre posicionament millorarà.

Aquest és un dels motius pels quals és recomanable posar un bloc a la nostra botiga virtual, ja que gairebé mai ens trobarem que altres web enllacin cap a una fitxa de producte, però sí que ho poden fer amb més facilitat cap a un dels nostres posts.

Per analitzar els enllaços d’altres pàgines cap a la nostra web podem utilitzar eines com Ahrefs o Majestic (ambdues de pagament), o RankSignals (gratuïta). Si veiem que hi ha enllaços extranys de pàgines que no tenen res a veure amb la nostra, el millor és desautoritzar-los a través de  Google Search Console. És a dir, no eliminarem l’enllaç però li direm a Google que no el tingui en compte.

Encara que per ser penalitzats per tenir aquest tipus d’enllaços, considerats com enllaços escombraria, realment n’hem de tenir moltíssims és important fer-ne el seguiment.

Tenir molta quantitat d’enllaços escombraria és habitual en els casos en què els enllaços s’han aconseguit a través d’agències de dubtosa credibilitat, ja que el que fan és comprar centenars d’enllaços d’aquest tipus i enfonsar-nos en la misèria pel que fa a posicionament … no et deixis enganyar amb això! La qualitat sempre és més important que la quantitat.

Una altra cosa que podem fer és investigar els enllaços de la competència, ja que potser en descobrim alguns que nosaltres també podríem aconseguir per a la nostra botiga.

Així mateix, els enllaços interns també són importants perquè és una manera de dir-li a Google quines són les pàgines més rellevants de la nostra web. En aquest sentit, hem d’assegurar que les pàgines principals de la nostra web estan sent ben enllaces per altres pàgines del nostre mateix domini.

Amb Google Search Console també podem fer una bona anàlisi dels enllaços, així com mirar quins són els “anchor text” més utilitzats per enllaçar-nos (és a dir, les paraules que s’utilitzen per posar un enllaç cap a la nostra web), si s’utilitzen paraules clau, si es posa la nostra URL o es posa “clic aquí” …

I finalment és important veure si tenim enllaços trencats. Per investigar-ho podem fer servir l’eina brokenlinkcheck.com, i en cas de detectar-ne alguns haurem de reparar-los.

En el proper post acabarem la nostra auditoria SEO analitzant la rellevància i usabilitat de la nostra botiga, la velocitat, la versió mòbil i l’optimització de continguts per SEO. No t’ho perdis!

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.